Preventieve training depressie

Depressie komt veel voor. Ook komt het vaak voor dat mensen die hersteld zijn, later toch opnieuw depressief worden. Daarom is het belangrijk dat als je ooit een depressie hebt gehad, je aandacht besteedt aan het voorkomen van een terugval.

Arkin BasisGGZ biedt een Preventieve Cognitieve Training. Uit onderzoek weten we dat de training goed helpt om terugval te voorkomen. Bij deze training leer je wat je zelf kunt doen om een terugval te voorkomen.

De Preventieve Cognitieve Training duurt acht sessies en heeft drie onderdelen:

  1. Je werkt aan het versterken van positieve denkpatronen en het verminderen van denkpatronen die je beperken.
  2. Je leert hoe je positieve gevoelens en ervaringen beter ‘op kunt slaan’ in je geheugen. Zo kan je deze positieve gevoelens namelijk ook weer terughalen uit je geheugen.
  3. Je maakt zelf een persoonlijk preventieplan. Je leert een terugval herkennen en krijgt handvatten om die eventuele terugval aan te pakken.

Na iedere behandelafspraak krijg je opdrachten mee waar je thuis mee aan de slag gaat. De opdrachten kosten je niet veel tijd, ongeveer 10 minuten per dag. Het is wel belangrijk de opdrachten te doen, zodat de training echt werkt. Bij iedere nieuwe afspraak bespreek je met je behandelaar hoe de opdracht is gegaan.

Maak je eigen preventieplan

Aan het einde van de training heb je zelf een persoonlijk preventieplan gemaakt. Hierin staat wat je kunt doen wanneer je voelt dat je weer depressieve gevoelens of klachten krijgt.  Het doel van de training is dat je minder vaak en minder snel terug zal vallen in een depressie.

Je huisarts kan je aanmelden voor deelname aan deze behandeling. Of meld je zelf aan.