Ben ik depressief?
Als je je een dag of week somber voelt, is dat heel normaal. Misschien maak je je zorgen of zit je even niet lekker in je vel. Als de somberheid lang duurt, heb je mogelijk last van een depressie. Het gevoel van somberheid overheerst dan in je leven. Je hebt geen interesse in de mensen om u heen. Je hebt geen zin in de dingen waar je van kon genieten. Als de gevoelens van somberheid langer dan twee weken duren, is het belangrijk om stappen te nemen.
Symptomen van depressie
Depressieve klachten zijn niet altijd goed te herkennen. Als je bijvoorbeeld slecht slaapt of niet veel eetlust heeft, kan dit ook andere redenen hebben. Voel je je somber en heb je daarbij nog meerdere klachten uit onderstaand lijstje? Dan heb je mogelijk een vorm van depressie.
- je voelt je somber, je hebt minder interesse of plezier
- je gewicht verandert, je eet minder of eet juist veel
- je slaapt slecht of slaapt juist heel veel
- je bent onrustig
- je bent moe, traag en hebt weinig energie
- je bent prikkelbaar
- je hebt het gevoel dat je niks waard bent of je hebt een schuldgevoel
- je gedachten zijn vaak negatief
- je hebt moeite met concentreren, denken of beslissingen nemen
- je piekert veel
- je hebt geen zin in seks
- je hebt gedachten over de dood of zelfdoding.
Doe een zelftest
Herken je deze klachten? Doe dan onze test zodat je weet of hulp nodig is.
Wat je zelf kunt doen bij depressie
Als je last heeft van somberheid of depressie kun je het volgende doen:
- Praat met anderen over je somberheid en houd contact met mensen om je heen.
- Plan iedere dag een (korte) activiteit die je normaal gesproken leuk vindt of waar je trots op bent.
- Probeer iedere dag te bewegen, liefst buiten.
Bij Preventie kun je cursussen volgen.
Daarnaast zijn er gratis online zelfhulpcursussen die je thuis zelfstandig kunt volgen. Kijk daarvoor bij www.mijnihelp.nl
Blijf je last houden van somberheid of depressie? Neem dan contact op met de huisarts. Je huisarts bespreekt met je of behandeling nodig is. Je kunt dan doorverwezen worden naar Arkin BasisGGz. Wij helpen je graag verder.
Onze behandeling bij depressie
Bij Arkin BasisGGZ hebben we veel ervaring met het behandelen van depressie. De behandeling bestaat meestal uit gesprekstherapie. Soms bespreekt een psychiater of medicatie je kan helpen.
De methode die we vaak gebruiken is cognitieve gedragstherapie. Het gaat daarbij om het veranderen van je gedrag en het veranderen van de manier waarop je denkt. Je gaat stap voor stap weer dingen doen en leert om bewust om te gaan met sombere gedachten.
Begeleide zelfhulp
Bij de behandeling is het belangrijk dat je ook thuis, tussen de gesprekken door, aan je klachten werkt. Om je hierbij te helpen zijn er computerprogramma’s, waarbij je via internet informatie krijgt en opdrachten kunt maken. Gewoon thuis en wanneer het jou uitkomt.
Preventieve training depressie
Als je eenmaal een depressie hebt gehad, kan die ook terugkomen. Daarom is het goed om signalen en klachten in de gaten te houden. Arkin BasisGGz heeft een training om je te helpen terugval te voorkomen.